Spomalil by vesmírny výťah rotáciu Zeme?

Obsah:

Spomalil by vesmírny výťah rotáciu Zeme?
Spomalil by vesmírny výťah rotáciu Zeme?

Video: Spomalil by vesmírny výťah rotáciu Zeme?

Video: Spomalil by vesmírny výťah rotáciu Zeme?
Video: Yes, scientists are actually building an elevator to space - Fabio Pacucci 2024, Marec
Anonim

Postavba výťahu spomalí Zem o zanedbateľné množstvo. Časom ho vypustenie kozmickej lode spomalí viac, ale prinesenie rudy z asteroidových baní ho opäť urýchli.

Čo by sa stalo, keby sa pokazil vesmírny výťah?

Ak by zlom nastal vo vyššej nadmorskej výške, do približne 25 000 km, spodná časť výťahu by klesla na Zem a zahalila by sa pozdĺž rovníka východne od kotviaceho bodu, zatiaľ čo teraz nevyvážená horná časť by stúpala na vyššiu obežnú dráhu.

Aký by bol najväčší vplyv vesmírneho výťahu?

Asi najväčším faktorom, ktorý poháňa myšlienku vesmírneho výťahu, je to, že výrazne zníži náklady na prepravu nákladu do vesmíru. Hoci sú pomalšie ako chemicky poháňaný raketoplán, zdvíhadlá znižujú náklady na štart z 10 000 až 20 000 USD za libru na približne 400 USD za libru.

Prečo vesmírny výťah nie je možný?

Najväčšou výzvou pri stavbe vesmírneho výťahu môže byť 100 000 kilometrov dlhé pripútanie. Muselo by byť neuveriteľne silné, aby zvládlo gravitačné a odstredivé sily, ktoré naň pôsobia. Oceľ používaná vo vysokých budovách by nefungovala pre kábel vesmírneho výťahu.

Aké sú výhody vesmírneho výťahu?

Vesmírny výťah zníži náklady na cestu zo Zeme do vesmíru. Umožní nám tiež veľmi ľahko a veľmi bezpečne prepraviť veľmi veľké užitočné zaťaženie. Pretože že môžeme postaviť mestá na Mesiaci.

Odporúča: